חדשות ועדכונים

כל החדשות ›

מטבח השמש של פרובאנס

מאת- יונית אבני ©

אוכל וצרפת הן כמעט מילים נרדפות ,אבל בהבדל מה "נובל קוויזין" או המטבח של ליון ויתר בשלני הצמרת,
האוכל של פרובנס לא מתיימר, לא מתנשא ויחד עם זאת חוויה גסטרונומית.
המינוח Cuisine de Soleil" - "מטבח השמש " ברור לגמרי ולכן גם השימוש במוצרים המקומיים –שמן זית, זיתים
 דגה, דומה למטבח האיטלקי יותר מהצרפתי.

במחוזותיה השונים של פרובנס  סוגים שונים של אוכל- אבל נתייחס אליהם כמקשה אחת... 
במנטון הלימונים מפורסמים ועסיסיים ,
בקאן ידועים הירקות הטריים ,
במרסיי פירות הים מהספינות המגיעות לנמל,
ובעמק הרון הבקר והכבש חוגגים.

המטבח הפרובנסלי הצליח להשפיע גם על המטבחים הגסטרונומיים בשנים האחרונות,
השפים הצרפתיים החלו להחליף את השמנת שהיא אחד המרכיבים המרכזיים בשמן זית,
את בשר הבקר בדגים ולא פחות מכך השימוש בתערובות התבלינים שגם נקראת Herbs of Provence- התבלינים(עשבי התיבול) של פרובנס מאוד פופולארית היום בקרב השפים.

שמן זית
היוונים הביאו את הזית לפרובנס,
שמן הזית הצרפתי מהווה בקושי 1% מהתוצרת הבינלאומית (75% יוון איטליה וספרד)
ועדיין שמן הזית של פרובנס מאד עדין .
שמן זית משובח חשוב מתי מוסקים ,מי שמוסק מוקדם כשהזיתים ירוקים-השמן עדין

ואילו מי שמוסק מאוחר כשהזיתים שחורים- הטעם מסיבי יותר. 

כל יצרן מייצר שמן זית אחר ואל תתביישו לבקש לטעום לפני שאתם קונים הביתה.

© M.Ray Naud

פטריות כמהין
המיתוס מדבר על הפטריות הטובות ביותר שצומחות בחבל דורדון פריגור ומי שמוצא הכי יעיל את הכמהין אלו החזירים.
אולם גם בפרובנס העילית (אזור חבל דרום צפון פרובנס ) מגדלים כמהין ולפעמים עולה בטעמו על אלו של הדורדון.
בפרובאנס שלא כמו בדורדון - ציידי הכמהין מעדיפים כלבים בסיוע באיתור הפטריות היקרות.
הכלב מוצא את הפטרייה ומקבל ליטוף וביסקוויט מתנה. כלב לגילוי כמהין יקר כמעט כמו הפטרייה עצמה (עלותו 5000 יורו!!!).

יין, הוא דרך חיים בפרובאנס, בביקורכם באזור תפגשו ותבקרו בלא מעט יקבים לאורך המסלול.
היינות בצרפת נקראים על פי האזור בו הוא מגודל בורדו, שמפיין ,סומור, בורגונדי או אחרים.
התאגיד של יינות פרובנס נקרא על שם החלק הצפוני שלה cotes de Rhone-יינות עמק הרון,
יינות אדומים עם אחוז אלכוהול גבוה יחסית ליינות צרפתיים. היינות מתחלקים לכרמים הצפוניים –סביב הארמיטאג' (דרומה לליון רחוק מאד ממרכז פרובנס) יין שעלה על שולחנו של לואי ה-14 ושל הצארים הרוסיים.
והכרמים הדרומיים המגיעים כמובן מהחלק הדרומי של פרובנס –
יינות אלו מהווים 80% מכמות היין של פרובנס.
המלך הבלתי מנוצח של היינות הוא -Chateauneuf-du-Pape –יין אדום מענבי גרנאש המעורבים בסוגי ענבים נוספים.
כרמי יין אלו נמצאים במורדות ההרים שבין אורנז' לאביניון ,מקום בו התמקמו אפיפיורים בעבר-וידעו למה.
מזג האוויר חם ויבש יחסית והענבים של היינות האדומים-חוגגים כאן. אין ארוחה בלי יין .זה יכול להיות יין איכותי ממעמקי המרתף או יין שולחני פשוט אבל חובה יין עם הארוחה.

במטבח הפרונסיאלי יש שימוש בירקות ופירות מכל הסוגים האפשריים,( מלונים, ארטישוקים,סלק, אגוזים,תותים)
דגה ושלל ים(אנשובי, דגי ים ,קיפודי ים, ויתר חיות ופירות ים), בעיקר בקרבת החוף .
בשר- הרבה כבש, וגם קצת בקר בעיקר באזור ארל-קמראג',נקניק יבש מארל,
גבינות- מחלב עיזים,( Banon) או יוגורט מקומי (Brousse du Rove)
ממתקים- סוכריות צבעוניות מקרפנטרה (Berlingots de Carpentras) ממתקי אגוזים מסוכרים (Calissons of Aix)
פירות מזוגגים באפט דבש לבנדר,נוגט.

על הכותבת-

יונית אבני - תופרת טיולים -יעוץ והתאמת מסלולי טיול מותאמים ללקוח באירופה.
שירות וליווי אישי בהכנת מסלול הטיול,למשפחות,זוגות ויחידים ,מותאם לתקציב,יכולות והעדפות אישיות.
באתר הבית של יונית- www.yonitour.co.il
מידע רב על יעדים בהם טיילה,התרשמה וכתבה.
דוא"ל yonit@yonitour.co.il

© M.Ray Naud