חדשות ועדכונים

כל החדשות ›

מהשוק אל הצלחת

כתבה - יונית אבני

כאשר האדם הקדמון יצא לצוד את הביזון או הפר הוא לא חשב שהם יהיו אחרי 35.000 שנה אטרקציה תיירותית רק בגלל שדאג לצייר את התפריט על קירות המערות.
כאשר הוא צלה את הברווז מנהר הדורדון או הווזר על המדורה הוא לא דמיין שבעוד כמה עשרות אלפי שנים תיירים יגיעו אל מדורת השבט הנוכחית כדי לטעום את המאכלים העשירים המבוססים על בישול בשומן החי-קונפי, הגורמה של דורדון..
ציורי המערות צבעוניים או מונוכרומים (אדום,שחור) מוכרות ביותר המערות לסקו על שלל הציורים הצבעוניים המרוכזים בחלל קטן אחד –המערה אינה המערה המקורית אלא שחזור מדויק מפליא של המקור ואכן נקראת לסקו 2.
במערת פונט דה גום ניתן לראות את הציורים המקוריים בשטח גדול יותר אבל עם פחות צבעים.

מערת לאסקו - דורדון

הגסטרונומיה בדורדון נחשבת לטובה שיש בכל חבלי צרפת - להלן מצגת עם תמונות של מנות המאפיינות את החבל.

השווקים של דורדון אינם מונוכרומים אלא שלל צבעים ריחות קולות טעמים ותחושות גם אם מדובר בשוק השבועי המקומי ביותר בעיירה או כפר קטנטן, ושם כל 4-5 בתים הם כבר כפר, כל החושים חוגגים בביקור בדורדון.

שוק כפרי קטן בדורדון

בכל כפר מתקיים יום שוק פעם בשבוע. למעשה אלו מספר דוכנים בהתאם לגודל הכפר בו מוכרים החקלאים מהאזור את התוצרת, האיכרה שאפתה עוגת אגוזים מציעה את מרכולתה וגם בעל הגלנטריה המקומית פותח דוכן לנסות את מזלו במסחר מקומי. התושבים של הדורדון רזים למרות האוכל השמן (אווז, בישול בשומן ,אגוזים) שכן הם אוכלים פעם ביום את ארוחת הערב. לעיתים מצרפים כריך בצהרים או קרואסון שקדים נימוח בפה וכמובן יין – משקה חובה בכל עת.

דורדון
דורדון
דורדון

פעם בשבוע בחודשים יולי אוגוסט מתקיים שוק לילה בעיירות דורדון. לכל עיירה –שוק הלילה שלה Marche de nuit בשווקים אלו לא מדובר בקניה ומכירה של מוצרים גולמיים אלא חגיגת אוכל מבושל. בדוכנים מוצגים תבשילים חמים ,שתייה,וממתקים ובסכום של כ-10 יורו לנפש ניתן לרכוש ארוחת ערב משביעה אותה אוכלים עם יתר תושבי הכפר בשולחנות הארוכים הנפתחים בכיכר העיר.
אם שורה על מישהו הרוח או שלגם מספיק יין טוב יוציא אקורדיון או מפוחית והחבר'ה יצטרפו בשירה .

גולת הכותרת ואם כל השווקים היא העיר סארלה לה קנדה

שוק סרלה - דורדון
שוק סרלה - דורדון
שוק סרלה - דורדון

סארלה לה קנדה–עיר שמורכבת משתי עיירות סארלה בעמק ולה קנדה על הגבעות העוטפות,
מדי שבת במשך כל היום –כל מרכז העיר הופך להיות שוק.
כיכר הכנסייה,רחובות העיר העתיקה וגם הרחוב המסחרי המרכזי של העיר-כולם מלאים דוכנים של מוצרי מזון,חפצים,ואוכל מוכן.

המטבח הצרפתי המוכר והמפורסם הוא הנובל קוויזין ( המטבח החדש ) Nouvelle Cuisine
אנין הטעם הדוגל בבישול קצר,מנות קטנות,עידון- כל זה לא תקף למטבח של דורדון הכפרי והעסיסי.

אוכל בדורדון
דורדון
דורדון

האוכל של פריגור הוא האוכל של האדמה, ולכן יש משמעות רבה לעונת השנה.
בסתיו-קטיף האגוזים מוביל לחגיגות מקומיות, ולהתחלת הכנת שמן האגוזים המוצלח .

MATHIEU ANGLADA©
דורדון עם ילדים
דורדון

בסתיו-קטיף האגוזים מוביל לחגיגות מקומיות, ולהתחלת הכנת שמן האגוזים המוצלח .
בחבל פריגור השחורה- דורדון יש לא מעט טחנות כבישה והכנת שמן אגוזים ובחלקן גם ניתן לבקר.
ביקור מוצלח יכול להיות באחת הטחנות הטובות של החבל Moulin de la Tour
הטחנה הבנויה על אפיק הנהר,מייצרת כמות של 20.000 טון שמן אגוזים בשנה.
הטחנה מופעלת על ידי בני אותה משפחה מזה דורות,
המכונות והמכבשים בני 150 שנה והשמן מהמאה ה-21

אגוזים בדורדון
אגוזים בדורדון
אגוזי מלך- דורדון

האגוזים של פריגור נאספים כבר מזה 17.000 שנה
ויש כיום 4 סוגי אגוזים עיקריים אותם ניתן למצוא בשווקים.

מהאגוזים מייצרים לא רק את השמן לכל סוגיו אלא גם אגוזים מסוכרים מתפצחים בפה,
עוגות אגוזים מעולות ,
מבקרי כל שוק מקומי אפילו הקטן ביותר יוכלו לראות את הכפריות המציגות את מרכולתן-
עוגות האגוזים כשהן מתחרות זו בזו למי יש יותר (אגוזים) בעוגה.

דורדון

אחרי הסתיו מגיע החורף ובראשיתו לאחר הגשמים צומחות הפטריות לסוגיהן השונים,
הן משמשות כבילוי של יום ראשון בו כל המשפחה יוצאת ללקט פטריות והם גם יודעים להבדיל בין הסוגים השונים –לא מומלץ לתיירים לערוך ניסיונות בפטריות ומידת הרעילות שלהן.
הפטרייה הייחודית לפריגור היא הטרפו truffles (כמהין) אותן ניתן למצוא אותם בתוך האדמה בלבד,
מספר חודשים בשנה, משתמשים בכלבים וחזירים למציאתן.
מה עושים שם חזירים וכלבים?
אלו החיות היחידות שיודעות למצוא את הפטריות שצומחות בתוך האדמה.
הכלב שמח על המציאה ולא רוצה לטעום אותה ואילו החזיר ממש לא עסוק בגילויים ארכיאולוגיים
ולעיתים קרובות יש תאונות שחזיר רעב אוכל את הממצאים.

אלו הפטריות שהן המרכיב הסודי של המטבח הצרפתי(וגם איטלקי בצפון-פיאמונט בעיקר)
מיוחסות להן סגולות רפואיות, סיפורי אהבה ויש מי שחושב שהן "מאכל מעורר תאווה" ו"שיקוי אהבה"
את הכמהין הלא מבושלות מגרדים מעל סלט או חביתה או משתמשים כתבלין.
הכמהין האיטלקי הן פטריות לבנות בעוד הצרפתי שחורות ונחשבות מעודנות יותר.

MATHIEU ANGLADA©

על השולחן תוכלו למצוא את כל סוגי הפטריות האחרות בעיקר בתור מילוי לקרפים או חביתות פטריות.
ואילו בשווקים תוכלו למצוא אותן טריות רק בעונה וביתר השנה מיובשות.

פטריות בדורדון

העיירה sorges נחשבת לבירת גידול פטריות הכמהין ,
מדי שנה בינואר מתקיים פסטיבל הכמהין Fête de la truffe.
בפברואר מתקיים "ציד" הפטריות עם הכלבים המאומנים ובלווי עידוד הקהל
אפשר גם לערוך סיור מודרך בשדות –ברדיוס של 3 ק"מ מהעיר בעקבות הכמהין .
ביתר השנה ניתן לבקר במוזיאון הפטריות Ecomusée de la Truffe
 המוזיאון מציג מידע על הכמהין,גידול, מכשירים,מחקרים וסוגי כמהין שיש.
מראים איך הכלבים "צדים" את הפטריות.
כמובן שיש חנות ובה מוצרים המכילים כמהין.(מרקים,חרדל,רוטב) אפילו גלידת כמהין,מזכרות וספרי מידע.

רוך ביקורים בחוות גידול פטריות,ברובן הביקורים מתקיימים בחורף בלבד.

MATHIEU ANGLADA©
MATHIEU ANGLADA©

אם אתם כבר בעקבות הפטריות שווה להיכנס לעיירה סמוכה –ברנטום Brantome הנמצאת בקרבת מקום ונקראת וונציה של הדורדון
ולא בכדי זכתה בתואר זה.
העיירה מוקפת בנהר דרום הסובב אותה כולה ,ומרשימה במיוחד הכנסייה העתיקה L'Abbaye de Brantôme
הכנסייה המקורית נוסדה ב769 על ידי שרל הגדול,אחת העתיקות ביותר בצרפת.
הפכה להיות כנסייה בנדיקטית, ונבנתה מחדש במאה ה-18. מכילה מוזיאון מקומי.
היא נחשבת "אתר התיירות המרכזי" של העיירה,
אבל בעיניי לא זה העיקר כאן אלא היופי של הבנייה הטרוגליטית לתוך הסלע, סדנאות וחנויות האומנים המקומיים, והמון מים המקיפים אותה בכחול ירוק ושלווה דורדונית טיפוסית...

ברנטום - דורדון

החורף בדורדון הוא עונת שווקי האווזים- מרשה או גרה Marches Au Gras
זוהי הזדמנות מצוינת לכל תושבי העיירה להתכנס, לרכל קצת או הרבה
ובמקביל לחתוך פרוסות דקות של פואה גרה Fois Gras 
או קונפי Le Confit - כנף של ברווז או אווז משומר בשומן הטבעי שלו מבושל הרבה שעות ומוגש בשילוב תפוחי אדמה נוסח סרלה וירקות מאודים בשומן אווז.

פואה גרא- דורדון

מוצרים אחרים משומרים או מבושלים של ידידנו בעלי הקרום הם le manteau ו carcasse
ובל נשכח את הפואה גרה אותו ניתן למצוא בכל החנויות והמסעדות
והוא למעשה סימלה הקולינארי של נפת פריגור.
הטוב ביותר הוא פואה גרה של אווז ( oie ) המוכן מחתיכה אחת של שומן –"בלוק"
ככל שמכינים אותו מיותר חתיכות נפרדות,איכותו יורדת ומחירו גם.
את אותם המוצרים אפשר למצוא גם מיוצרים מברווז-( canard)

פואה גרא- דורדון

אנשי דורדון נותנים לאווזים כבוד רב ובמרכזה של העיר סארלה לה קנדה
ניתן לראות פסלם של שלשה אווזים אשר הילדים המקומיים מייחסים להם סגולות של מזל
ומלטפים את ראשיהם עד שאלו מבהיקים ממישוש. האווזים כמובן נמצאים ב"כיכר האווזים" place de oies.

MATHIEU ANGLADA©

לאורך הכבישים תוכלו לראות פרט לצוקים המרהיבים ,מערות הסלע, והטירות האימתניות
גם את האווזים בשדות הירוקים.
ניתן לצפות בתהליך הגידול וההאבסה במספר רב של חוות .
לאורך כל הדרך לא ניתן להתעלם מהשלטים המובילים לביקור בחוות הגידול,טעימה וקניית המוצרים.

דורדון

באביב מוציאים למכירה את הגבינות שיוצרו במהלך החורף מחלב העיזים והפרות,
הגבינות הטעימות של הדורדון אינן הגבינות הקשות הצרפתיות
אם כי גבינות שמנות משומרות כמו קבקו CABECOU DU PERIGORD
או גבינת פחם(סנט מור) או גבינת Rocamadour או פירמידה(כשמה כן היא)

דורדון
גבינה בדורדון

באביב גם מוציאים למכירה את הנקניקים שעושנו במהלך החורף כאשר הידוע מכולם הוא הנקניק של באיון- ג'מבון דה באיון

אוכל בדורדון
אוכל בדורדון
אוכל בדורדון

בקיץ קוטפים את הנשירים כמו תפוחים או שזיפים
אלו הולכים לתהליכי שימור ובאביב יוצאו לדוכנים משומרים.
מחירו של השזיף נקבע לפי גודלו כמובן,רמת העסיסיות שלו ובעיקר זמן השימור שלו.
אלו אינם השזיפים המיובשים שאנחנו מכירים אלא שזיפים כהים,כמעט שחורים,עסיסיים ומתוקים.
משזיפים אלו מכינים את עוגות השזיפים השחורות מתוקות חמצמצות
.

דורדון

והינה חזרנו אל הסתיו,קטיף האגוזים וחוזר חלילה . כל השנה סביב החקלאות אל השוק,אל המטבח ואל הצלחת.
על הכותבת-

יונית אבני - תופרת טיולים -יעוץ והתאמת מסלולי טיול מותאמים ללקוח באירופה.
שירות וליווי אישי בהכנת מסלול הטיול,למשפחות,זוגות ויחידים ,מותאם לתקציב,יכולות והעדפות אישיות.
באתר הבית של יונית- www.yonitour.co.il
מידע רב על יעדים בהם טיילה,התרשמה וכתבה.
דוא"ל yonit@yonitour.co.il

Photo Credit :
MATHIEU ANGLADA